Cisco

De bekendste certificeringstrajecten van Cisco zijn CCENT (Cisco Certified Entry Networking Technician) CCNA/CCNP (Cisco Certified Networking Associate/Professional). Meer informatie kan je vinden op de Cisco site en hier. Ik richt mij met name op het Data Center stuk in zijn geheel als oplossong waaronder de FlexPod.

De FlexPod oplossing bestaat uit NetApp storage met Cisco Servers en Infrastructuur (Nexus switches).

Over de Cisco server oplossingen (UCS): Cisco Unified Computing System

Over de Cisco netwerk, infrastructuur: Cisco Nexus switches

Even voor het overzicht een korte introductie als het gaat om de besturingssystemen op Cisco apparaten:

Cisco bestaat sinds 1984. Ergens begin jaren 90 maakte de allereerste Cisco Routers gebruik van IOS welke uiteindelijk ook op de Catalyst Ethernet Switches (LAN) van Cisco (na overname) gebruikt werd in de vorm van CatOS. CatOS verschild wel van het IOS software product, zoek de verschillen op het www. Het is verouderd en wordt nog wel net als IOS aangetroffen op Catalyst switches. Om console en syntax kennis op te bouwen adviseer ik je een LAB te bouwen. Zo kan je heel veel kennis en kunde opbouwen in de basis door een paar oudere Catalyst switches te koppen icm een ASA 5510/5505 om LAB’s te bouwen en switch en routing kennis op te doen. Wat ik al eens eerder heb aangegeven is dat als je iets fysiek snap is het virtueel beter te begrijp. Ga lekker aan de slag met het bouwen van VLANS, portchannels en Firewall kennis kan geen kwaad. Koppel er een ESXi host aan en je hebt de mogelijkheden om NetApp nodes, UCS en Nexus omgeving virtueel op te bouwen. Ik zal hier later meer over posten. Bij deze alvast een HOW2 hoe je een Catalyst 3560 met IOS 12.2 in de basis van scratch kan inrichten: HOW2 scratch config catalyst switch.

Verder met de verschillende versies.

Cisco ging zich ook bezighouden met de Fabric Channel switching markt (voor het grootste deel in handen van Brocade welke toen der tijd primair werd gebruikt voor SAN Storage (MDS-line). Cisco creëerde een fibre channel MDS-product line welke gebaseerd was op SAN-OS. Na een aantal overnames werd na 2008 het Nexus Operating System (NX-OS) geïntroduceerd waar ook de FlexPod netwerkinfrastructuur (Nexus switches) gebruik van maakt. Netwerk (LAN/NAS) en Fabric Channel switching (SAN) was voorheen per host compleet gescheiden en waren voorzien van aparte netwerk (NIC) en fibre channel adapters (HBA). Met de introductie van de converged network adapters (CNA), iSCSI, FCoE en FCIP is hier veel verandert. Ethernet/FCoE/LAN/NAS/SAN gaan nu gewoon over 1 touwtje (in de meeste gevallen 10Ge).

IOS = de klassieke versie heeft een monolithic kernel waarbij alle processen in het geheugen geladen zijn en van invloed op elkaar zijn. Dus als er iets gebeurt op de routing engine kan het IOS kernel gedeelte crashen wat weer van invloed is op de gehele switch.

NX-OS en IOS-XE zijn robuuster en meer vergelijkbaar met meerdere virtuele switch OSen binnen een fysieke switch.

Opm: De IOS XE/XR wat op de allerlaatste Catalyst (9000) wordt gebruikt is meer robuust net als NX-OS. Het IOS XE draait als een system daemon op een Linux basis waarbij er scheiding is van systeem functies en meerder processen die elkaar niet in de weg zitten. Later hier meer over of lees de gelinkte informatie. Voor de FlexPod is meer focus op NX-OS.

Nu weer wat informatie over NX-OS. Voorheen werd dus op een MDS oplossing het SAN-OS gebruikt maar sinds versie NX-OS 4.1 is het SAN-OS samengevoegd naar 1 OS namelijk NX-OS. Deze versie kan worden gebruikt als Unified oplossing voor het gehele data center voor LAN/NAS en SAN. NX-OS is een Unified Fabric Data center platform wat dus ontstaan is uit een samenstelling van de technologische oplossingen; IOS, CatOS en SAN-OS.