OSI model

Wat mij laats verbaasde is sprekend met een HBO student die in de ICT opgeleid wordt niet eens wist wat het OSI 7 model was. Daarom dat ik deze maar eens aanhaal. Hoe moet je anders met name op laag 1 t/m 4 snappen hoe dataverkeer van hardware naar de public Cloud en visa versa stroomt.

De volgende 7 lagen zijn er:

Laag 1: Fysieke hardware; Ethernet-, fiber kabels, netwerk kaarten, hubs en switches enz

Laag 2: Data Link; Frames die binnen een switch (LAN/VLAN) stromen en gezien moeten worden als enveloppen waarin het unieke MAC adres aan gekoppeld is om zo op Netwerkkaardniveau te communiceren binnen het zelfde VLAN met een andere Netwerkkaard. Laag 2 communicatie is van MAC naar MAC. Moet het naar een ander VLAN dan moet dit MAC adres gerouteerd worden en spreken we over Laag 3 verkeer.

Laag 3: Netwerk; Packets die via een Router een brief moet afleveren van VLAN naar VLAN en er sprake is van een uniek IP adres  waardoor bekend is waar deze afgeleverd zal moeten worden.

Laag 4: Transport; Flow Control, TCP/UDP verkeer van Host (PC/Server/computer component) communicatie naar Host. Bij firewalling gebruik je port filtering om verkeer toe te laten of juist niet. Denk bijvoorbeeld aan het toelaten wan webverkeer port 80 (http) of securewebverkeer port 443 (https).

De complete OSI 7 lagen model samengevat:

Lees meer over de verschillende netwerk protocollen van het OSI model op Wikipedia.