Vendor Lock in; Leve de Open Source community

Wat is het tegenwoordig toch vermoeiend om bij te blijven als het gaat om IT certificering en hoe snel Operating Systemen (met name Windows, Android en IOS) hardware niet meer supporten of ondersteunen.

Gaat het om certificaten verlopen deze tegenwoordig al na 2 jaar wat vroeger langer was en je kon ook met verlopen certificaten aan de slag. Want als een certificaat verloopt is niet ineens je kennis en ervaring weg. Ook al heb je je  20 jaar geleden op engineeringsniveau gecertificeerd en meer als 20 jaar werkervaring in de IT klap je tegenwoordig om de 2 a 3 jaar terug naar Associate (beginners niveau) en snap je er volgens werkgevers en bedrijven natuurlijk niets meer van als je geen recent certificaat hebt. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, denk aan Linux, Ethernet, FCoE en TCP/IP kennis.

Certificaten recent houden was niet zo erg toen een specialisatie nog erkend werd maar tegenwoordig moet je het  schaap met de 5 poten ofwel DevOps Engineer zijn. Er wordt van je verwacht nu Hyper Converged helemaal hot is dat je op alle 3 de gebieden; storage, netwerk en compute Engineer (Operations) level bent en natuurlijk ook programeer en scripting (Development) kennis bezit. Dit komt er zo een beetje op neer dat je de volgende certificaten moet bezitten en recent houdt; CCNE, MCSE, VCP en op  programmeur/scripting gebied de volgende talen kent;  C++, Java, Ruby, Python, Go, PHP Powershell en gaat zo maar door. Daarnaast komen de eigen oplossingen op het gebied van Configuration Management (CM) en Orchistrator oplossingen natuurlijk er ook nog eens bij. Een vendor wil natuurlijk dat je hun oplossing gebruikt en niet van een ander (Vendor Lock in).

Je zou bijna kunnen zeggen dat een DevOps Engineer zoiets is als een bouwvakker die zowel architect is als loodgieter, elektricien en timmerman is, wordt wel verwacht dat je ook goed kan metselen en tegelen. Hebben we het over de snelle wisselingen van versies en het stoppen van support is dit nog wel het ergst bij mobiele telefoons en tabs. Heb je bijvoorbeeld een oude laptop of tab kan je op een gegeven moment geen gebruik meer maken van bepaalde apps of webbrouwsers worden niet meer ondersteunt en een bepaalde versie OS. Er wordt dan gezegd dat dit gedaan wordt uit security redenen maar waarom moet je dan een nieuwe tab of laptop kopen om dit werkend te krijgen? Het blijft gek dat we maar accepteren dat we een mobiele telefoon of tab na 2 jaar al niet meer gesupport wordt. Hier wordt zelfs tegen de grote jongens een rechtszaak aangespannen om langer support af te dwingen. Met laptops en computers is dit ook het geval alleen worden deze wat langer gesupport zolang de vendor hier zin in heeft of dit toelaat. Gelukkig zijn er voor oudere computers meer alternatieven waaronder Ubuntu, Debian en voor de echt oudere laptops Linux Mint. Opm: O ja Android is eigenlijk ook Open Source maar door de fabrikanten die hier het 1 en ander omheen bouwen en de hardware leveren wordt de lengte van support bepaald.

Infrastructure as a Code;

ook hot. Steeds vaker worden de tools slimmer en intelligenter en om deze goed te beheren of aan te sturen heb je wel kennis nodig van hoe je script.

Ik zal een aantal CM tools noemen en dan kom je er achter dat ieder merk wel zijn eigen oplossing heeft. Niet te vergeten Orchestrator tooling . Ik zal later nog een stukje schrijven wat hier nu precies het verschil in is maar eerst een aantal  verschillende oplossingen met de daarbij genoemde commerciële aanbieders:

  • Microsoft: System Center Orchistrator of SCCM.
  • Dell/EMC/VMWARE: vRealize Orchistrator of vRealize CM
  • Cisco: ACI

Ik was bezig mij te hercertificeren maar omdat VMware ESX  niet zomaar gratis te gebruiken is wat voorheen wel zo was  en ook nog eens eist dat je een cursus volgt van ongeveer 4500 a 5000,- eurotjes  voordat je een examen mag doen ga je ook kijken naar andere partijen. Neem nu Microsoft. Wil je hier een LAB of een test omgeving opbouwen kan je bij Microsoft wel gebruik maken van een trail periode maar als je een omgeving wilt opbouwen met cliënt software (Windows 7 of 10) dan wordt dit alweer moeilijker. Kies je voor Cisco dan heeft die op dit moment ook veel concurrentie van  VMWare NSX en Juniper . Ik wist het  even niet meer wat nu een juiste keus was als het gaat om certificering en de keuze van de grote commerciële oplossingen. Daarnaast wordt ik erg moe van het per versie steeds veranderen van de interface. Waarom moet dit nou steeds? Wat verbeterd nu echt aan de onderkant als je de voorkant verandert? Dat je het niet meer kan vinden ja, het icoontje de plek de naam zijn verandert.  Daarnaast merk je bij het examen doen dat ze eigenlijk ook veel vragen over hun eigen CM of Orchistrator oplossingen en dan heb ik het nog niet eens over de eigen oplossingen van Operation Management tooling (waaronder SCOM enz maar hier later meer over op hoehetwelmoet.nl). Het wordt dan wel erg veel van het goede als je wilt blijven voldoen aan de Engerings eisen van de grote 3.

Ik krijg  op dit moment steeds meer  behoefte aan de Opensource oplossingen. Neem OpenStack en  Linux in zijn algemeen. Geweldig hoe dit zich heeft ontwikkeld. Ook op het gebied van CM en Orchistrator tooling zijn hier goede oplossingen voor, kijk eens naar Chef en Puppet.

Laats heb ik nog wel mijn Cisco Datacenter certificering bijgewerkt en wilde veder gaan met mijn studie notes van zowel VMware en Microsoft . Ik liep tegen teveel beperkingen van licenties aan vendor lock in gezeik en interface perikelen en heb besloten voorlopig hier niet meer verder aan te werken. Sorry hiervoor maar kom vaker terug op de site hoehetwelmoet.nl waar ik mij meer zal gaan richten op de Open Source varianten. Leve de Open Source community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *