De markt wil een  DevOps specialist

Gevraagd: Datamanagementspecialist,

Mijn vraag is; Datamanagement een Big Data specialisme?

Zo was je 10 jaar geleden een datamanagement expert die zich bezig hield met storage, performance, beschikbaarheid, recovery, backup, hersteltijden en maximaal dataverlies. Algemeen begrip hiervoor was toen business continuity en zorgen dat de boel blijft draaien binnen de gewenste servicelevels. Naast beschikbaarheid en performance waren 2 waardes belangrijk; RPO en RTO. RTO’s (tijdsduur, tijd die nodig is voor herstel van de dienst) en RPO’s (herstelpunt van de data en dus maximale dataverlies). Wat je nu vaak tegenkomt is dat er datamanagement specialisten gevraagd worden die database kennis en data analyse tooling kennis moeten hebben. Vreemd, dit lijkt mij een Big data specialisatie. Big data gaat over informatie analyses en de conclusies of statiek informatie. Is er dan geen verschil tussen data en informatie?

Ja natuurlijk wel. Data veiligstellen kan zonder de informatie of inhoud ervan te weten. Bijvoorbeeld een Word document of zelfs een gehele database kan hersteld worden zonder hiervan exact te weten wat er in de brief staat of hoe de database in mekaar zit en welke informatie deze bevat. Daarom zou ik zeggen dat een datamanagementspecialist geen informatiespecialist is en dus ook geen Big data specialist. Lijkt mij duidelijk, maar is dit ook duidelijk als het gaat om de vraag naar ICT specialisten?

We komen ICT specialisten tekort. Het begint mij duidelijk te worden waarom er een tekort aan ICT techneuten is. Waar vroeger een duidelijke scheiding was tussen Development en Operations wordt er nu het schaap met de 5 poten gezocht die alles kan. De markt wil een  DevOps specialist.

Als organisaties weer goed personeel willen krijgen moet men KIS aanhouden. Accepteer dat ICT niet simpel is maar probeer het simpel te houden. Er is functioneel in de ICT zelfs sinds het mainframe niks veranderd als het gaat om infrastructuur (Server, Netwerk, Storage) en softwareoplossingen, database expert enz. Specialisaties werden vroeger beter erkend en nu wilt men de DevOps specialist

KIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *