Waar gaat het allemaal over tegenwoordig in de IT

De termen Software-defined Datacenter, Software-defined Infrastructure/Storage, Cloud, IoT, SMAC, converged-/ hyper-converged oplossingen, commodity hardware, fog-computing, containerized oplossingen, Application Centric Infrastructuren en gaat zo maar door aan hedendaagse ICT termen is om gek van te worden.

Ik hou van KIS (Keep It Simple: hoehetwelmoet.nl), techniek is al moeilijk genoeg maar minder moeilijk als de nieuwe uitvindingen van Marketing als het gaat om het verkopen van ICT. Om de 1 a 2 jaar wordt er een nieuwe term bedacht voor iets wat allang bestaat. Het verkopen van oude wijn in nieuwe zakken noemen we dit en het maakt het er niet altijd begrijpelijker op voor de gewone mens maar ook niet voor de specialisten onder ons die weer moeten vernemen dat er zogenaamd iets nieuws op de markt is. Door de nieuwe termen te simplificeren en te bespreken of waar mogelijk aan te geven dat het niet nieuw is maar een nieuwe term of Buzzzword (hoehetnietmoet.nl) wil ik graag proberen het overzicht te houden.  Mijn voorkeur gaat uit naar het behandelen van echt nieuwe technologische oplossingen maar neemt niet weg dat ik bovenstaande zaken ook graag begrijpelijk maak. Al is het alleen maar voor mijzelf 😉

Software defined Techneut?

Natuurlijk is er wel het een en ander veranderd in de ICT wereld door virtualisatie oplossingen, software-based infrastructure-,  tabs, smart phones en software zoals sociaal media en Google. Termen zoals Cloud, Big Data en Internet oF Things is een poging dit beter te kunnen verkopen of bespreekbaar te maken, maar als Vitualistie oplossingen, Sociaal media en Google gezien worden als software oplossingen, landen deze nog altijd op de hardware Stack (Server, netwerk/infra en Storage) en de mogelijkheden en onmogelijkheden van maximalen (Snelheid/Bandbreedte/IOPS). Dit zijn nog altijd technische zaken die door techneuten gemanaged moeten worden.

Nog even en het ICT beroep als techneut wordt ook gevirtualiseerd. We gaan het meemaken, of niet. ;-). Op dit moment wordt al veel softwarematig geregeld door Management oplossingen  (Update-, Configuration management- en Orchestration tools) waardoor steeds minder echte kennis nodig is van de gehele fysieke stack (server, netwerk, storage), waar dit vroeger gescheiden specialisaties waren waar echte mensen per discipline per deel van de stack gespecialiseerd waren. Pas als er echte problemen in de stack aanwezig is wordt het voor de generalisten waar er veel van aanwezig zijn moeilijk om de problemen op te lossen. De kennis is gewoon niet meer aanwezig. Maar laten we als techneuten vooral nuchter blijven en de zaken benoemen zoals ze zijn door de terminologie gebruikt door marketing weer te vertalen naar 1 of hardware (server, netwerk, storage) en daarboven is alles software die weer huist binnen deze 3 disciplines. Want ik ben zeker van mening dat het vitualiseren van de 3 disciplines een vooruitgang is, maar als je het fysiek niet snap dan snap je ook de gevirtualiseerde oplossing niet.

Dat voor wat betreft wat ik graag nog zou willen toevoegen middels deze blog maar nu weer verder met de techniek en de gecentraliseerde Storage oplossing, dit is namelijk het deel van de stack waar ik mij het meeste mee bezig heb gehouden tijden mijn 20 jarige ICT carrière. Natuurlijk snap ik de server en netwerk oplossing ook op een engineering niveau omdat zonder de gehele stack er nu eenmaal geen volledige oplossing is voor de software oplossingen. Ook dit zal dus aandacht krijgen.